אודות התכנית

מבוא

אוניברסיטת בר-אילן שמה דגש על חשיבותם של מחקרים בין-תחומיים, ומעודדת תכניות לימודים אינטר-דיסציפלינריות. מדעי המוח הוא אולי התחום הקלאסי למחקר בין-תחומי כבר משחר המחקר בתחום. לדוגמא: זיגמונד פרויד היה נוירו-פיזיולוג דגול, בנוסף להיותו אבי הפסיכואנליזה; פבלוב זכה בפרס נובל בפיזיולוגיה, בנוסף להיותו אבי פסיכולוגיית הלמידה האסוציאטיבית; וצ'רלס דרווין היה אבי המחקר המדעי של התנהגות אנשים ובעלי-חיים, בנוסף להיותו מייסד תיאוריית האבולוציה.למרות האינטר-דיסציפלינריות של מייסדים אלו, עד סוף המאה שעברה נמצאו חוקרי המוח וההתנהגות במחלקות אקדמיות נפרדות, עם מעט קשר הדדי. בסוף המאה שעברה התברר לאנשים רבים כי הבנת המוח וההתנהגות דורשת שליטה במידע ובטכניקות שפותחו בדיסציפלינות אחרות ושפסיכולוגים,ביולוגים וחוקרי בינה מלאכותית בעצם חוקרים את אותן השאלות המדעיות, באמצעות טכניקות שונות.

במהלך תקופה זו התברר שמדעי המוח הוא תחום ייחודי שפיתח את שיטותיו וגישותיו הייחודיות אך שורשיו נטועים בתחומים קרובים אשר הובילו אליו. לדוגמא: הפיזיולוגיה והביוכימיה של המוח דומים לאלו של איברים אחרים, ובכך התבססו הקשרים בין מדעי העצב למדעי החיים האחרים. בנוסף, התבססה ההכרה כי לא ניתן לחקור את מערכת העצבים בלי להתייחס לתפקודיה - עיבוד מידע ויצירת התנהגויות ותהליכים מנטליים הנחקרים על-ידי פסיכולוגים. התקדמות מדעי המחשב האירה גם היא את הדמיון הרב ביו תהליכי מידע בביולוגיה למערכות עיבוד מידע מתוצרת האדם. בשנים האחרונות הצטרף, בהתאם, תחום חקר המוח החישובי (Computational neuroscience) ונהיה חלק אינטגרלי ממדעי המוח. בהתאם לכך פתחה האוניברסיטה תכנית לימודים בין תחומית ייחודית במדעי המוח.

תכנית הלימודים לתואר ראשון (B.Sc)

לשם קבלת תואר ראשון, הסטודנטים נדרשים להשלים 76 שעות לימוד שנתיות. בשנה א' ניתנים קורסי מבוא וקורסים ראשוניים מכל תחומי המדעים המשותפים לכלל הסטודנטים בתוכנית. החל משנה ב' על הסטודנטים לבחור, במקביל לקורסי החובה, מסלול התמחות באחד או יותר מתוך המסלולים המוצעים: ביולוגי או התנהגותי. בנוסף מתקיימים שלושה מסלולים המקנים תארים דו-ראשיים: תואר דו-ראשי מדעי המח – מדעי המחשב, תואר דו-ראשי מדעי המוח – פיסיקה ותואר דו-ראשי מדעי המוח – בלשנות אנגלית. את התארים הדו ראשיים יש לבחור כבר בהרשמה לשנת הלימודים הראשונה.

תנאי קבלה

1. בעלי ממוצע תעודת בגרות בציון 100 לפחות.

2. בעלי 4-5 יח"ל במתמטיקה בתעודת הבגרות.

3. בעלי ציון פסיכומטרי 680 ומעלה.

מבנה הלימודים הכללי במסלול מדעי המוח

שנה א' – קורסי חובה: פרקים המדעי המוח, ביולוגיה כללית, ביולוגיה של התא, מבוא לסטטיסטיקה, מבוא לפסיכולוגיה, כימיה, ביוכימיה, פיזיקה, מתמטיקה, מוח ושפה.

שנה ב' – קורסי חובה: נוירופיזיולוגיה תאית, נוירופיזיולוגיה של מערכות, מבוא לתכנות, שיטות מחקר, מעבדה ניסויית במדעי ההתנהגות, שיטות מעבדה במדעי החיים, פסיכולוגיה קוגניטיבית, נוירואנטומיה, גנטיקה כללית, פיזיולוגיה של מערכות.

בנוסף, כאמור, על כל סטודנט לבחור התמחות באחד מן המסלולים המוצעים, שבו ימשיך את לימודיו עד לסיום התואר.

שנה ג' – קורסי חובה: גישות חישוביות להבנת המוח, רשתות נוירונים, נוירופסיכולוגיה, פסיכוביולוגיה, מעבדה בנוירוביולוגיה, סמינריון מדעי, פרקטיקום-מעבדה מתקדמת.

קורסי בחירה: יתרת הקורסים הנדרשים להשלמת תואר ראשון בתחום המדעים יבחרו מתוך רשימה של קורסי בחירה, חלקם קורסים מהמחלקה עצמה וחלקם ממחלקות רלוונטיות אחרות, כגון: מדעי החיים, מדעי המחשב, פסיכולוגיה, בלשנות ופילוסופיה וזאת בהתאם למסלול הלימודים הנבחר.

טבלת קורסי המסלול המורחב

תכנית המסלול המורחב